Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Mini cursus Spaanse ham snijden

Mini cursus Spaanse ham snijden

Mini cursus Spaanse ham snijden

 

Het mag duidelijk zijn: wij van Tapasplanken.nl zijn dol op Spaanse ham. De ham is namelijk heerlijk als borrelhapje, tapas of als voorgerecht. Daarnaast kun je Spaanse ham zowel in dunne plakjes eten als verwerken in allerlei verrukkelijkee gerechten zoals hamkroketjes, meloen met ham of asperges met ham. De Spaanse ham is het lekkerst als je hem koopt op het bot en vers snijdt. Maar hoe moet je een Spaanse ham eigenlijk snijden? Wij zetten een aantal tips en tricks voor je op een rijtje.

 

Hoe snijd je een Spaanse ham?

 

Spaanse ham snijden gaat het beste als je hem vastmaakt aan een speciale hamhouder. Zo houd je een goede grip op de ham, heb je beide handen vrij en voorkom je ongelukken. Daarnaast is het erg belangrijk dat je messen goed scherp zijn. Zo hoef je weinig kracht te zetten en voorkom je – wederom- ongelukken! Vervolgens begin je bij het dunne stuk van de ham. Hier verwijder je de huid, het zwoerd en het overtollige vet met een robuust mes. Gooi dit echter niet weg! Deze stukken zijn een beschermlaag van de ham, en kun je later weer gebruiken om de ham af te dekken. Daarna maak je een kleine inkeping in de ham met een scherp snijmes. Vanuit de inkeping snij je de ham met een lichte en langzame beweging van je af. Houd het snijmes vlak en probeer dunne plakjes van ongeveer 5 cm te snijden. Snijd plakjes tot het bot verschijnt, en ga dan verder aan de andere kant van de ham. Ook de overbleven stukjes ham aan het bot kun je natuurlijk gewoon opsnoepen.

 

Tips om alles uit je ham te halen!

 
  • Bewaar je ham altijd op een koele en donkere plek (maar niet in de koelkast!)
  • Snijd en serveer de ham direct. Snijd de ham liever niet van te voren, hierdoor gaat een deel van de smaak verloren
  • De smaak komt het beste tot zijn recht als de ham goed gesneden is. Op internet staan ook verschillende filmpjes waarin een demonstratie ham snijden wordt gegeven
  • Serveer de ham op een mooie tapasplank
  • Ons Serranohampakket (bestaande uit een Spaanse ham, hamhouder en snijmes) is het perfecte cadeau voor een bourgondiër
  • Spaanse ham smaakt heerlijk in combinatie met wijn, bier of sherry

Wat is het verschil tussen Serranoham en Iberische ham?

 

Er bestaan verschillende soorten Spaanse hammen. Zo heb je Serranoham wat afkomstig is van het gewone witte varken. Iberische ham is afkomstig van het Iberische varken. Het Iberische varken is een varken dat halfwild voorkomt in Spanje en zichzelf daar voedt met eikels. Het ras zelf, zijn speciale dieet, de vele beweging die het varken krijgt én het rijpingsproces van de ham zorgen er voor dat Iberische ham kwalitatief erg goed is. Iberische ham is echter wel een stuk duurder dan Serranoham. Van beide Spaanse hammen kun je verschillende soorten kopen. Bijvoorbeeld van de achterpoot, lende of schouder. Met name schouderham is vaak relatief laag in vet. Daarnaast zit er voornamelijk qua Serranoham een groot verschil in kwaliteit. Zo is een ham die rechtstreeks bij de producent vandaan komt en vrij is van conserveringsmiddelen vaak een stuk lekkerder dan een ham uit de supermarkt.

                                                       
    20-12-2019 09:18     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.